Välkommen! Här finner du artiklar om katter och katalog över kattprodukter.

Kattungar

Kattungar

Bild av starskyskatteri

Kattungar är något av det sötaste som finns tycker vi. När man ser en kattunge kan man lätt bli lockad av att köpa en direkt. Men där finns många saker man bör tänka på innan man gör detta. Dels för kattungens skull och dels för din egen.

Köpa kattunge – Att tänka på innan

Innan du köper en kattunge är det bra att leta upp så mycket information som möjligt om olika raser (finns både raskatter och huskatter) och vad kattungen behöver. När du köper kattungen ska den vara veterinärbesiktigad och vaccinerad mot både kattpest och kattsnuva. En innekatt lever vanligen i 12-15 år, men finns fall där katter till och med blivit 19-21 år gamla! Så när du köper en kattunge är det ett ansvar som du kommer ha i lång tid framöver. En katt ska ha tillsyn minst 2 gånger om dagen enligt djurskyddslagen, den ska ha tillgång till foder och friskt vatten varje dag. Du kommer även få ge den kärlek och uppmärksamhet, leka med den, rengöra kattens toalett, osv. Det är även viktigt att du ordnar en försäkring till din katt, både bra för dig själv och katten – för skulle katten bli sjuk och behöva veterinärvård så blir det snabbt dyrt om du inte har en försäkring. En försäkring kostar bara ett par hundringar i månaden och är väl värt det.

Kattungar och relationen till kattmamman

En kattmamma är dräktig i ungefär 9 veckor. Man kan se på katthonans mage och spenar om hon är dräktig, hon ökar dessutom i vikt med ungefär 40%. Honan kommer att leta efter en plats att föda ungefär 2 veckor innan kattungarna nedkommer. När kattungarna föds är de både blinda och döva, de kan heller inte gå. En kattunge brukar vara mellan 10 och 15 cm lång och väga mellan 70 och 135 gram. Kattungens ögon är helt öppna vid 2-3 veckors ålder och har då oftast en gråblå färg.
Under kattungarnas första fyra veckor är det kattmamman som matar dem och håller dem rena. Det är först vid 3-5 veckors ålder de börjar äta och tvätta sig själva. När kattungarna blivit 8-10 veckor brukar de vara helt självgående. Enligt SVERAK ska en kattunge vara 12 veckor gammal innan den får skiljas från sin mamma. Om de skiljs förtidigt kan de senare få sociala problem och bli otrygg.

Kattungens första tid i hemmet

Det är viktigt att planera kattungens första tid i hemmet. Se till att den har en bekväm plats att sova på, roliga och aktiverande leksaker samt en bestämd plats för mat och vatten. Dessutom ska den ha en enkel tillgång till sin kattlåda. Förbered därför ditt hem för kattungen genom att placera ut en korg på ett lugnt ställe där den kan känna sig trygg. Placera två skålar till vatten och foder som är tillverkade av glas, porslin eller rostfritt. Skålar av plast kan ge smak åt både vattnet och fodret och bör därför undvikas. Placera också ut en klösbräda, den är både användbar och rolig för katten. Klösbrädan kan förhindra att katten skadar annan inredning i hemmet. Tänk på att din kattunge behöver vaccineras tre veckor efter det första vaccinationstillfället. Därefter ska katten vaccineras en gång per år.

Mat till kattungen

Ta reda på vilket foder kattungen är van vid från uppfödaren. En kattunges mage är mycket känsligare jämfört med en vuxen katt. Det finns speciellt foder som är anpassade för kattungar att köpa i de flesta affärer. Tänk på att en katt inte bör utfodras med mjölk då matsmältningen vid 4 månaders ålder inte längre kan bryta ner laktos.

Inlägget uppdaterades senast 180625