Välkommen! Här finner du artiklar om katter och katalog över kattprodukter.

Devon rex

Devon rex katt uppfödare

Här kan du läsa om Devon rex-katten. Du kommer få en inblick i rasens personlighet, utseende och ursprung. Längst ned i artikeln kommer du även hitta en lista på uppfödare och ungefärliga priser.

Personligheten hos en Devon rex

Devon rex är en väldigt nyfiken och aktiv sorts katt. Den har ofta lätt för att göra sig hemmastadd på ett nytt ställe och utforskar gärna hemmet. Den har mycket energi och kärlek att dela med sig av, vilket gör att den beskrivs som social och kelen. Dessa katter är busiga och behöver stimulans i form av lek och motion.

Generellt tycker Devon rex om uppmärksamhet och kan därför passa bra som en familjekatt, men alla katter har sina egna personligheter, så därför är det viktigt att lyssna på vad just din katt tycker om och är bekväm med.

I Sverige har vi ett ganska kallt klimat, och denna rasen tycker om värme och sol, därför kan det vara bra om det finns en varm plats i hemmet som den kan gå till. Lägg gärna ut en filt eller något annat mysigt som den kan ligga och sola på.

Utseende hos en Devon rex

Generellt sett är Devon rex-katten slank i sin kroppsbyggnad. Den har ett triangelformat ansikte med stora ögon och öron. Den är väldigt mjuk i pälsen som också är lockig eller vågig, tunn, och kort.

Pälsen kan kännas strävare på ryggen än resten av kroppen, och det beror på att vissa katter har täckhår som sitter där, men majoriteten av pälsen består av underull – vilket är anledningen till att pälsen känns så mjuk. Pälsen är ömtålig och behöver ingen pälsvård. På vissa katter kan man behöva hjälpa katten att rengöra öronen från vax.

Var kommer de ifrån?

Rasen Devon rex kommer från Devon (tidigare Devonshire) i England. Runt 1960 föddes en hane vid namn Kirlee. Man blev nyfiken eftersom katten var unik i sitt utseende.

Pälsen var lockig och intresset för avel med Kirlee blev stort. Man misstänkte först att Kirlee var släkt med rasen Cornish rex, men efter att kattungarna mellan en Cornish rex och Kirlee blev rakhåriga insåg man att Kirlee var en egen ras. Det bestämdes då att rasen skulle döpas efter Devon, där Kirlee föddes.

Vad kostar de?

Devon rex-priser varierar över hela landet, men ett ungefärligt säger man att priset på en kattunge ligger mellan 10 000 och 13 000 kronor.

Länkar till uppfödare

När man bestämt sig för att utöka sin familj vill man gärna att letandet efter rätt katt ska gå smidigt.

Därför har vi listat ett slumpmässigt urval av Devon rex-uppfödare registrerade i Sverige:

Se ännu fler uppfödare av Devon Rex hos Rexringen.

Inlägget uppdaterades senast 2024-06-07