Välkommen! Här finner du artiklar om katter och katalog över kattprodukter.

Cornish rex

Cornish Rex – Pris & Utseende

Här kan du läsa om Cornish rex-katten. Vi kommer gå igenom rasens personlighet, utseende och ursprung. Längst ned kommer du hitta information om uppfödare och priser.

Personligheten hos en Cornish rex

Cornish rex är lik Devon rex i personligheten, det vill säga en väldigt nyfiken och aktiv sorts katt. Den kan vara ganska busig och älskar att leka med såväl sin matte eller husse som en kattkompis. Den har mycket energi, men tycker också om att krypa upp i knäet för en lugn gos-session.

Rasen är känd för att vara lättlärd, och blir stimulerad av att lära sig tricks. I Sverige har vi generellt ett kallt klimat och denna ras blir lätt kall. Därför kan det hända att du hittar den på din laptop, uppe på tvättmaskinen när den är i gång eller i fönsterkarmar ovanför element. Gör gärna i ordning en varm plats för den att ligga på.

Utseendet hos en Cornish rex

En av de främsta kännetecknen för rasen är en slank och muskulös kroppsbyggnad. Den har stora ögon och öron, och tillsammans med en lång nos och en tydligt markerad haka får denna ras ett spetsigt och kilformat ansikte. Den har långa ben som gör att den ser stor ut, men det är en liten till medelstor katt.

Pälsen är lockig eller vågig, kort och silkesmjuk. Pälsen hos denna ras är väldigt lättskött, och de flesta Cornish rex-katterna fäller nästan inget alls. Denna ras behöver väldigt lite pälsvård, och man kan använda gummihandskar när man ska ta bort döda hårstrån, men var försiktig eftersom överdriven användning av borste kan skada pälsen permanent.

Var kommer de ifrån?

1950, på en farm i Cornwall i England, föddes en kattunge med en naturlig mutation som gjorde att pälsen blev lockig. Ägaren till farmen, Nina Ennismore, födde även upp rex-kaniner och insåg att kattungen med den vågiga pälsen var speciell. Hon ville ta tillvara på den lockiga pälsen och valde att behålla kattungen själv. Katten fick namnet Kallibunker.

Modern till Kallibunker var normalpälsad och fadern var okänd, men Nina Ennismore insåg att det skulle vara möjligt att avla fram en ras med vågig päls, och med hjälp av sin kusin, som var veterinär, startade de ett avelsprogram. Efter en tid valde de att även anlita experter på genetik. Detta gjorde de för att få vägledning och råd i hur de skulle gå vidare med programmet. Genom att anlita fler personer spreds informationen om den ovanliga kattrasen till resten av världen.

Vad kostar de?

Cornish rex-priser varierar beroende på uppfödare och vad katten ska användas till. Om det ska bli en utställningskatt kan det vara dyrare, men normalt ligger priset på mellan 7 000 och 10 000 kronor för en kattunge.

Länkar till uppfödare

Om du är intresserad av att utöka din familj med en Cornish rex-katt finns det många olika uppfödare att vända dig till. För att göra det enkelt för dig att välja just din katt har vi valt att lägga ut en lista på slumpmässigt utvalda Cornish rex-uppfödare:

Se ännu fler uppfödare av Cornish Rex hos Rexringen.

Inlägget uppdaterades senast 2021-09-02