Välkommen! Här finner du artiklar om katter och katalog över kattprodukter.

Ragdoll

Ragdoll-katt framför vit bakgrund. Uppfödare och pris för Ragdoll-kattunge.

Här kan du läsa om Ragdoll-katten. Du kommer få läsa om rasens generella personlighet, utseende och dess ursprung. Längre ned i artikeln kommer du också kunna läsa om uppfödare och priser.

Personligheten hos en Ragdoll

Ragdoll är en väldigt avslappnad sorts katt. I regel älskar den att bli ompysslad och just denna katts personlighet är känd för att vara väldigt lugn. Den är nyfiken och vill gärna ha kärlek och uppmärksamhet. Om du lyfter upp den så kan det hända att den slappnar av i alla muskler, vilket har bidragit till namnet Ragdoll (trasdocka).

Anledningen till att den slappnar av när den blir upplockad kan bero på en instinktiv reaktion, som de troligtvis kopplar tillbaka till när de var kattungar och blev burna av sin mamma.

Detta är en ras som är väldigt tillgiven och lojal mot sin familj, vilket gör att den fungerar väldigt bra som familjekatt. Den går bra ihop med både vuxna och barn. Det är inte bara människor den passar bra ihop med heller, på grund av sin lugna natur fungerar den bra som sällskap åt andra husdjur som katter (och till och med hundar).

Denna katt tycker också om uppmärksamhet och att få bekräftelse från människor, så det går bra att lägga lite extra tid till att pyssla om den.

Det cirkulerar rykten om att denna ras inte känner smärta, men det är felaktig information.

Utseendet hos en Ragdoll

Detta är en katt med en stor och muskulös kropp. Den har stora, ovala, blå ögon och medelstora öron. Kroppen är lång med muskulösa ben. Tassarna är stora och runda med tofsar på.

Pälsmönstret på en Ragdoll finns i tre olika varianter med fyra färger vardera. Det kan ta flera år innan den nått sin fullständiga kroppsstorlek eftersom den utvecklas något långsammare än andra raser.

Den har en lång, silkig och tjock päls som kräver mycket omvårdnad. Eftersom pälsen kräver mycket tid så börja gärna borsta kattungen redan när den är liten. Det är nämligen större chans att katten vänjer sig vid borsten tidigt i så fall. Borsta gärna pälsen varje dag, och lägg lite extra tid på benen och magen där pälsen lätt blir extra tovig.

Var kommer de ifrån?

På 1960-talet föddes en kull med kattungar i Kalifornien, USA. Uppfödaren Ann Baker parade den vita långhåriga honan Josephine, en grannes katt, med Daddy Warbucks – en katt som ska ha sett ut som en Helig birma, dock är inte rasen på hanen fastställd. Det finns många olika berättelser om just hur Ragdoll-rasen kom till, men vad man vet helt säkert är att det var Ann Baker som avlade fram den.

Vad kostar de?

Ragdoll-priser varierar över hela landet, men för det mesta ligger det på mellan 7 000 och 15 000 kronor för en kattunge. Anledningen till att pris-spannet är så stort är för att det är dyrare om man vill ha katten till utställningar.

Länkar till uppfödare

Om du är intresserad av att adoptera en Ragdoll-kattunge finns det många olika uppfödare som du kan kontakta. För att göra det enkelt för dig att välja just din familjemedlem har vi valt att lägga ut en lista på slumpmässigt utvalda Ragdoll-uppfödare:

Se ännu fler uppfödare av Ragdoll hos Ragdollklubben

Inlägget uppdaterades senast 2024-04-16