Välkommen! Här finner du artiklar om katter och katalog över kattprodukter.

Lär din katt att apportera!

lär din katt att apportera

Det är inte bara hundar som kan lära sig att hämta saker, självklart kan man även lära katter att apportera med lite tid och tålamod. Framförallt är processen bra för att utmana katten både psykiskt och fysiskt.

7 steg till att lära din katt att apportera

 1. Välj en apportleksak
  Varje katt är unik så hitta en leksak som just din katt gillar extra mycket. Välj en leksak som är lätt att bära.
 2. Väl rätt plats att träna på.
  Välj ett lite mindre rum eller utrymme att vara i och där det inte finns några distraktioner. Det är lättare att börja träna med korta kast.
 3. Välj rätt tillfälle
  Se till att välja rätt tillfälle att träna. Det bästa är när katten är riktigt pigg och vaken. Detta brukar vara precis innan katten har sin måltid.
 4. Apport!
  Börja att kasta leksaken bara en kort bit och säg ”apport” (eller annat lämpligt ord). Om katten jagar leksaken och tar den i munnen så kalla på katten så att den kommer tillbaka till dig. Se till att ha en liten godbit redo så att katten släpper leksaken framför dig för att få belöningen. Se till att belöna rikligt med ord också!
  Om katten gör fel så ska du absolut inte straffa den. Det är bara till att fortsätta öva.
 5. Se till att apportleksaken förblir värdefull!
  Det är bäst att inte ha apportleksaken ligger framme då kan den förlora sitt värde och katten kan tappa intresset. Förvara den på en plats där katten inte får tag på leksaken.
 6. Katter blir lätt distraherade.
  När din katt tröttnar på leken så är det bäst att sluta och fortsätta vid ett annat tillfälle. Öva bara en liten stund, 3-5 minuter, annars tappar katten fokus och då är det varken roligt för katten eller för dig när det byggs upp frustration.
 7. Det ska vara roligt!
  Det är viktigt att katten har roligt. Det kan hända att den bara vill apportera 1-2 gånger per tillfälle och sedan tycker de att leken blir tråkig och vill göra något annat. Då är det bra att sluta träningen. Katter gör ju som bekant som de själva vill!