Kattbox månadsbox går ej längre att beställa – läs här för mer information om avvecklingen. Vi håller på att göra om sidan lite under januari och under tiden kan den vara lite rörig. Vi kommer fortsätta tipsa om produkter, ha tävlingar och berätta om nyheter kring katter.

Ragdoll

Ragdoll-katt framför vit bakgrund. Uppfödare och pris för Ragdoll-kattunge.

Här kan du läsa om Ragdoll-katten. Du kommer få läsa om rasens generella personlighet, utseende och dess ursprung. Längre ned i artikeln kommer du också kunna läsa om uppfödare och priser.

Personligheten hos en Ragdoll

Ragdoll är en väldigt avslappnad sorts katt. I regel älskar den att bli ompysslad och just denna katts personlighet är känd för att vara väldigt lugn. Den är nyfiken och vill gärna ha kärlek och uppmärksamhet. Om du lyfter upp den så kan det hända att den slappnar av i alla muskler, vilket har bidragit till namnet Ragdoll (trasdocka).

Anledningen till att den slappnar av när den blir upplockad kan bero på en instinktiv reaktion, som de troligtvis kopplar tillbaka till när de var kattungar och blev burna av sin mamma.

Detta är en ras som är väldigt tillgiven och lojal mot sin familj, vilket gör att den fungerar väldigt bra som familjekatt. Den går bra ihop med både vuxna och barn. Det är inte bara människor den passar bra ihop med heller, på grund av sin lugna natur fungerar den bra som sällskap åt andra husdjur som katter (och till och med hundar).

Denna katt tycker också om uppmärksamhet och att få bekräftelse från människor, så det går bra att lägga lite extra tid till att pyssla om den.

Det cirkulerar rykten om att denna ras inte känner smärta, men det är felaktig information.

Utseendet hos en Ragdoll

Detta är en katt med en stor och muskulös kropp. Den har stora, ovala, blå ögon och medelstora öron. Kroppen är lång med muskulösa ben. Tassarna är stora och runda med tofsar på.

Pälsmönstret på en Ragdoll finns i tre olika varianter med fyra färger vardera. Det kan ta flera år innan den nått sin fullständiga kroppsstorlek eftersom den utvecklas något långsammare än andra raser.

Den har en lång, silkig och tjock päls som kräver mycket omvårdnad. Eftersom pälsen kräver mycket tid så börja gärna borsta kattungen redan när den är liten. Det är nämligen större chans att katten vänjer sig vid borsten tidigt i så fall. Borsta gärna pälsen varje dag, och lägg lite extra tid på benen och magen där pälsen lätt blir extra tovig.

Var kommer de ifrån?

På 1960-talet föddes en kull med kattungar i Kalifornien, USA. Uppfödaren Ann Baker parade den vita långhåriga honan Josephine, en grannes katt, med Daddy Warbucks – en katt som ska ha sett ut som en Helig birma, dock är inte rasen på hanen fastställd. Det finns många olika berättelser om just hur Ragdoll-rasen kom till, men vad man vet helt säkert är att det var Ann Baker som avlade fram den.

Vad kostar de?

Ragdoll-priser varierar över hela landet, men för det mesta ligger det på mellan 7 000 och 15 000 kronor för en kattunge. Anledningen till att pris-spannet är så stort är för att det är dyrare om man vill ha katten till utställningar.

Länkar till uppfödare

Om du är intresserad av att adoptera en Ragdoll-kattunge finns det många olika uppfödare som du kan kontakta. För att göra det enkelt för dig att välja just din familjemedlem har vi valt att lägga ut en lista på slumpmässigt utvalda Ragdoll-uppfödare:

Se ännu fler uppfödare av Ragdoll hos Ragdollklubben

Inlägget uppdaterades senast 2021-09-03

Cornish rex

Cornish Rex – Pris & Utseende

Här kan du läsa om Cornish rex-katten. Vi kommer gå igenom rasens personlighet, utseende och ursprung. Längst ned kommer du hitta information om uppfödare och priser.

Personligheten hos en Cornish rex

Cornish rex är lik Devon rex i personligheten, det vill säga en väldigt nyfiken och aktiv sorts katt. Den kan vara ganska busig och älskar att leka med såväl sin matte eller husse som en kattkompis. Den har mycket energi, men tycker också om att krypa upp i knäet för en lugn gos-session.

Rasen är känd för att vara lättlärd, och blir stimulerad av att lära sig tricks. I Sverige har vi generellt ett kallt klimat och denna ras blir lätt kall. Därför kan det hända att du hittar den på din laptop, uppe på tvättmaskinen när den är i gång eller i fönsterkarmar ovanför element. Gör gärna i ordning en varm plats för den att ligga på.

Utseendet hos en Cornish rex

En av de främsta kännetecknen för rasen är en slank och muskulös kroppsbyggnad. Den har stora ögon och öron, och tillsammans med en lång nos och en tydligt markerad haka får denna ras ett spetsigt och kilformat ansikte. Den har långa ben som gör att den ser stor ut, men det är en liten till medelstor katt.

Pälsen är lockig eller vågig, kort och silkesmjuk. Pälsen hos denna ras är väldigt lättskött, och de flesta Cornish rex-katterna fäller nästan inget alls. Denna ras behöver väldigt lite pälsvård, och man kan använda gummihandskar när man ska ta bort döda hårstrån, men var försiktig eftersom överdriven användning av borste kan skada pälsen permanent.

Var kommer de ifrån?

1950, på en farm i Cornwall i England, föddes en kattunge med en naturlig mutation som gjorde att pälsen blev lockig. Ägaren till farmen, Nina Ennismore, födde även upp rex-kaniner och insåg att kattungen med den vågiga pälsen var speciell. Hon ville ta tillvara på den lockiga pälsen och valde att behålla kattungen själv. Katten fick namnet Kallibunker.

Modern till Kallibunker var normalpälsad och fadern var okänd, men Nina Ennismore insåg att det skulle vara möjligt att avla fram en ras med vågig päls, och med hjälp av sin kusin, som var veterinär, startade de ett avelsprogram. Efter en tid valde de att även anlita experter på genetik. Detta gjorde de för att få vägledning och råd i hur de skulle gå vidare med programmet. Genom att anlita fler personer spreds informationen om den ovanliga kattrasen till resten av världen.

Vad kostar de?

Cornish rex-priser varierar beroende på uppfödare och vad katten ska användas till. Om det ska bli en utställningskatt kan det vara dyrare, men normalt ligger priset på mellan 7 000 och 10 000 kronor för en kattunge.

Länkar till uppfödare

Om du är intresserad av att utöka din familj med en Cornish rex-katt finns det många olika uppfödare att vända dig till. För att göra det enkelt för dig att välja just din katt har vi valt att lägga ut en lista på slumpmässigt utvalda Cornish rex-uppfödare:

Se ännu fler uppfödare av Cornish Rex hos Rexringen.

Inlägget uppdaterades senast 2021-09-02

Devon rex

Devon rex katt uppfödare

Här kan du läsa om Devon rex-katten. Du kommer få en inblick i rasens personlighet, utseende och ursprung. Längst ned i artikeln kommer du även hitta en lista på uppfödare och ungefärliga priser.

Personligheten hos en Devon rex

Devon rex är en väldigt nyfiken och aktiv sorts katt. Den har ofta lätt för att göra sig hemmastadd på ett nytt ställe och utforskar gärna hemmet. Den har mycket energi och kärlek att dela med sig av, vilket gör att den beskrivs som social och kelen. Dessa katter är busiga och behöver stimulans i form av lek och motion.

Generellt tycker Devon rex om uppmärksamhet och kan därför passa bra som en familjekatt, men alla katter har sina egna personligheter, så därför är det viktigt att lyssna på vad just din katt tycker om och är bekväm med.

I Sverige har vi ett ganska kallt klimat, och denna rasen tycker om värme och sol, därför kan det vara bra om det finns en varm plats i hemmet som den kan gå till. Lägg gärna ut en filt eller något annat mysigt som den kan ligga och sola på.

Utseende hos en Devon rex

Generellt sett är Devon rex-katten slank i sin kroppsbyggnad. Den har ett triangelformat ansikte med stora ögon och öron. Den är väldigt mjuk i pälsen som också är lockig eller vågig, tunn, och kort.

Pälsen kan kännas strävare på ryggen än resten av kroppen, och det beror på att vissa katter har täckhår som sitter där, men majoriteten av pälsen består av underull – vilket är anledningen till att pälsen känns så mjuk. Pälsen är ömtålig och behöver ingen pälsvård. På vissa katter kan man behöva hjälpa katten att rengöra öronen från vax.

Var kommer de ifrån?

Rasen Devon rex kommer från Devon (tidigare Devonshire) i England. Runt 1960 föddes en hane vid namn Kirlee. Man blev nyfiken eftersom katten var unik i sitt utseende.

Pälsen var lockig och intresset för avel med Kirlee blev stort. Man misstänkte först att Kirlee var släkt med rasen Cornish rex, men efter att kattungarna mellan en Cornish rex och Kirlee blev rakhåriga insåg man att Kirlee var en egen ras. Det bestämdes då att rasen skulle döpas efter Devon, där Kirlee föddes.

Vad kostar de?

Devon rex-priser varierar över hela landet, men ett ungefärligt säger man att priset på en kattunge ligger mellan 10 000 och 13 000 kronor.

Länkar till uppfödare

När man bestämt sig för att utöka sin familj vill man gärna att letandet efter rätt katt ska gå smidigt.

Därför har vi listat ett slumpmässigt urval av Devon rex-uppfödare registrerade i Sverige:

Se ännu fler uppfödare av Devon Rex hos Rexringen.

Inlägget uppdaterades senast 2021-09-01