Kattbox månadsbox går ej längre att beställa – läs här för mer information om avvecklingen. Vi håller på att göra om sidan lite under januari och under tiden kan den vara lite rörig. Vi kommer fortsätta tipsa om produkter, ha tävlingar och berätta om nyheter kring katter.

Kattförsäkring

Inlägget är personligt skrivet av oss på Kattbox och informationen är genuin. Vill informera att länkarna i detta inlägg innehåller reklam för olika försäkringsbolag och är annons-länkar


En kattförsäkring är viktigt att ha till din katt, veterinärbesök kan behövas när man minst anar det och kostnaderna för detta utan en försäkring kan sträcka sig långt över 10-tusentalskronor. Med en tecknad försäkring på din katt behöver du då bara betala självrisken och i vissa fall även en rörlig procent av hela beloppet, vanligen cirka 15 procent – du sparar då minst 85% av hela beloppet.

Utöver att du sparar mycket pengar vid eventuella veterinärbesök vid aktiv kattförsäkring, får du även tillgång till gratis samtal till veterinär via appar så som FirstVet.

Detta inlägg uppdaterades senast 2022-02-08

Begagnade Leksaker till Katthem

Har du kattleksaker där hemma som är hela och rena men som din katt tröttnat på? Har du många leksaker och önskar sortera bort några? Då kan du samla ihop leksakerna, damma av och gör dem fina och skicka till olika katthem – där hemlösa katter får leka med dem istället. ♥

Om du har några leksaker som din katt älskat tidigare men inte längre leker med, kan du först prova att gömma undan leksakerna och ta fram en i taget för att skapa nytt intresse från katten till leksaken. En annan variant du kan prova är att köpa myntaspray som du sprayar lite på leksaken.

Skicka dina begagnade kattleksaker till katthem

Där finns många katthem runt om i Sverige och ibland kan det kännas överväldigande kring vilket som kan passa att skicka sina leksaker till och om dessa vill ta emot dina leksaker. Här nedan har vi listat några katthem-adresser du kan skicka leksaker till (dubbelkolla gärna deras webbplats först så att katthemmet fortfarande är aktuellt – vi försöker uppdatera detta inlägget emellanåt men för säkerhetsskull bör du klicka in på deras sida innan du skickar ditt paket).

Tänk på att leksakerna du skickar ska vara hela och rena. ♥

Adresser till katthem som
tar emot begagnade kattleksaker:

Föreningen Stockholms Katthem
Skurusundsvägen 159
131 46 Nacka

Maria Carlsson
c/o Djurskyddet Kattfoten
Andersbergsringen 85
302 21 Halmstad

Nynäshamns Katthemsförening
Stathmosvägen 4
149 41 Nynäshamn

Katthjälpen Kronoberg
Petra Owen
Vinkelgatan 4
364 45 Klavreström

Föreningen Hjälp utsatta katter få hem
Studievägen 43
142 33 Skogås

Hemlösa Tassar
Sandviksvägen 13
691 52 Karlskoga

Djurskyddet Karlstad
Norra Grava 714
655 91 Karlstad

Södertälje Katthem & Kattpensionat
Wedavägen 16 B
152 42 Södertälje

Andra Chansen Mora Orsa
c/o Cinette Nilsson
Slättbergsvägen 51
794 93 Orsa

Lisbeth Wendel
C/o Hemlösa katter Helsingborg/Skåne
Akkas gränd 1 H
262 57 Ängelholm

Hemlösa Katter Kalmar
c/o Berndt Berg
Mortorpsvägen 23
388 93 Ljungbyholm

Norrtälje Katthem
Grovstavägen 4
761 93 Norrtälje

Göteborgs Djurskyddsförening
Mölndalsvägen 6
435 42 Mölnlycke

Elin Nyberg
c/o Örebro Katthem
Sockengatan 5
702 16 Örebro

Katthjälpen Malmö
Donationslåda finns på Ica Malmborgs Erikslust i Malmö

Djurhjälpen Mönsterås
Algatan 2
384 30 Blomstermåla

Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn
Bläckhornsvägen 2-4
826 73 Sandarne

Djurskyddet Eksjö
Förrådsgatan 2
575 36 Eksjö
För att lämna direkt på plats – ring innan på telefon 0702-52 82 88

Borlänge Katthem
Vreten 16
784 73 Borlänge
Vill du lämna på plats så hör av dig till dem via PM till Katthemmet Borlänges Facebooksida eller telefon: 0243-232908

Tre Tassar
c/o Lindqvist
Jägaregatan 19
641 32 Katrineholm

Norsk skogskatt

Norsk skogskatt

Bild av aslantheforestcat

Utseendet hos Norsk Skogskatt

Norsk skogskatt är en muskulös och stor katt, med mjuk och lång päls. Under den långa vattenavstötande pälsen har den en tjock underull som håller den varm. De har även en vacker krage av päls som pryder under deras söta ansikten. Den långa pälsen kräver ej mycket pälsvård men man kan behöva hjälpa till lite om den börjar tova sig.

Hanarna blir stora och väger vanligast mellan 5-10 kg, medan honorna väger ungefär 3-6 kg.

Temperament hos Norsk Skogskatt

Den är en stark och rejäl katt med enorm kärlek att ge. Passar perfekt för även för de med barnfamilj då den generellt är en väldigt snäll och kelig katt. Tänk dock på att den behöver ha tillgång till eget utrymme, gärna platser högt upp och bra leksaker som den kan jaga. De gillar höjder och att klättra så ett högre klösträd passar denna rasen väldigt bra. Reglerar ofta självmant sitt egna foderintag genom att öka motion och minska intag av mat när det behövs.

Den norska skogskatten utvecklades i det land som namnet hörs – i Norge och anses vara naturligt framkommen. Den godkändes som ras i FIFe och SVERAK 1978, men har funnits sedan århundraden tillbaka.

Hälsa & ålder

En norsk skogskatt som är innekatt lever i ca 16 år. De har som andra katter vissa åkommor som de kan drabbas av. För denna kattras kan det exempelvis vara: Glycogen Storage Disease, Höftledsdysplasi, Polycystic Kidney Disease, Hypertrofisk kardiomyopati, Pk brist.

Att köpa Norsk Skogskatt

En renrasig skogskatt kostar ca 7000-9000 kr i Sverige.

Lista över Norsk Skogskatt uppfödare
Norsk Skogskatt kattungar till salu
Aktuella omplaceringar

Inlägget uppdaterades senast 190207

Kattungar

Kattungar

Bild av starskyskatteri

Kattungar är något av det sötaste som finns tycker vi. När man ser en kattunge kan man lätt bli lockad av att köpa en direkt. Men där finns många saker man bör tänka på innan man gör detta. Dels för kattungens skull och dels för din egen.

Köpa kattunge – Att tänka på innan

Innan du köper en kattunge är det bra att leta upp så mycket information som möjligt om olika raser (finns både raskatter och huskatter) och vad kattungen behöver. När du köper kattungen ska den vara veterinärbesiktigad och vaccinerad mot både kattpest och kattsnuva. En innekatt lever vanligen i 12-15 år, men finns fall där katter till och med blivit 19-21 år gamla! Så när du köper en kattunge är det ett ansvar som du kommer ha i lång tid framöver. En katt ska ha tillsyn minst 2 gånger om dagen enligt djurskyddslagen, den ska ha tillgång till foder och friskt vatten varje dag. Du kommer även få ge den kärlek och uppmärksamhet, leka med den, rengöra kattens toalett, osv. Det är även viktigt att du ordnar en försäkring till din katt, både bra för dig själv och katten – för skulle katten bli sjuk och behöva veterinärvård så blir det snabbt dyrt om du inte har en försäkring. En försäkring kostar bara ett par hundringar i månaden och är väl värt det.

Kattungar och relationen till kattmamman

En kattmamma är dräktig i ungefär 9 veckor. Man kan se på katthonans mage och spenar om hon är dräktig, hon ökar dessutom i vikt med ungefär 40%. Honan kommer att leta efter en plats att föda ungefär 2 veckor innan kattungarna nedkommer. När kattungarna föds är de både blinda och döva, de kan heller inte gå. En kattunge brukar vara mellan 10 och 15 cm lång och väga mellan 70 och 135 gram. Kattungens ögon är helt öppna vid 2-3 veckors ålder och har då oftast en gråblå färg.
Under kattungarnas första fyra veckor är det kattmamman som matar dem och håller dem rena. Det är först vid 3-5 veckors ålder de börjar äta och tvätta sig själva. När kattungarna blivit 8-10 veckor brukar de vara helt självgående. Enligt SVERAK ska en kattunge vara 12 veckor gammal innan den får skiljas från sin mamma. Om de skiljs förtidigt kan de senare få sociala problem och bli otrygg.

Kattungens första tid i hemmet

Det är viktigt att planera kattungens första tid i hemmet. Se till att den har en bekväm plats att sova på, roliga och aktiverande leksaker samt en bestämd plats för mat och vatten. Dessutom ska den ha en enkel tillgång till sin kattlåda. Förbered därför ditt hem för kattungen genom att placera ut en korg på ett lugnt ställe där den kan känna sig trygg. Placera två skålar till vatten och foder som är tillverkade av glas, porslin eller rostfritt. Skålar av plast kan ge smak åt både vattnet och fodret och bör därför undvikas. Placera också ut en klösbräda, den är både användbar och rolig för katten. Klösbrädan kan förhindra att katten skadar annan inredning i hemmet. Tänk på att din kattunge behöver vaccineras tre veckor efter det första vaccinationstillfället. Därefter ska katten vaccineras en gång per år.

Mat till kattungen

Ta reda på vilket foder kattungen är van vid från uppfödaren. En kattunges mage är mycket känsligare jämfört med en vuxen katt. Det finns speciellt foder som är anpassade för kattungar att köpa i de flesta affärer. Tänk på att en katt inte bör utfodras med mjölk då matsmältningen vid 4 månaders ålder inte längre kan bryta ner laktos.

Inlägget uppdaterades senast 180625

Sibirisk katt

Sibirisk kattBild av shirl_about_town

 

Utseendet hos Sibirisk katt

Sibirisk katt påminner om Norsk skogskatt och Maine Coon, de är storvuxna katter med en överlag lugn och kelig personlighet. De är muskulösa och kraftigt byggda. Hanarna väger normalt omkring 5-9 kilo och honorna omkring 4-5 kilo. De är ”semilånghårig” med en vacker välutvecklad krage och medelhårig svans. Har stora tassar med hårtofsar mellan tårna, och öronbehåring. De har ofta grön-, blå- eller guldfärgade ögon.

Sibirisk katt är ”allergivänlig”

Sibirisk katt är en av de kattraser som man kallar för hypo-allergen kattras. Den är därför populär hos de som är känsliga mot katter då de eventuellt kan tåla denna rasen. Sibirisk katt har lägre mängd av Fel d 1 som är ett protein och av de mest allergiframkallande ämnena hos katter.

Temperament hos Sibirisk Katt

Den Sibiriska katten anses vara väldigt sällskaplig och vill ofta vara nära sina ägare. De går bra ihop med barn och andra djur. De är lekfulla, pratsamma och intelligenta. Vissa tycker även att rasen är ”hundlik” i sitt sätt. De mår som bäst av aktivering och sällskap, de passar bäst för dig som har möjlighet att umgås mycket med katten och aktivera med kattleksaker och annan aktivitet. Dessa katter gillar även att klättra och hoppa, så om möjligheten finns uppskattar de klätterträd och hyllor som är ämnade för just detta.

Hälsa & ålder

Sibirierna är hälsosamma katter som har starka gener från sin utveckling i Ryssland och är inte särskiljt utsatt för specifika hälsofrågor. De växer långsamt och blir fullvuxna först omkring 5 års åldern. Sibiriska katten kan leva upp till omkring 20 år, som innekatt.

Att köpa Sibirisk katt

Renrasiga Sibiriska katter säljes via registrerade uppfödare och brukar oftast kosta omkring 10 000-12 000 kr. Vid intresse av att köpa Sibirisk katt kan du kontakta uppfödare som verkar intressanta för dig, se om de har kommande eller aktuella kullar, osv.

Lista över Sibirisk katt uppfödare

Sibiriska kattungar till salu

Aktuella omplaceringar

Inlägget uppdaterades senast 180527

IKEA lanserar möbler för husdjur

Uppdatering 180726: Det verkar som denna kollektion endast finns på Ikea i Älmhult. De var speciellt utformade för USA.
Uppdatering 210614: Finns nu hos Ikea i Sverige.

IKEA Husdjur

Bilden visar en del av deras inkommande husdjursartiklar


Deras klassiska Kallaxhylla som finns i flera storlekar och utförande har fått ytterligare en funktion -denna bild visar hur elegant det blir ihop med deras katthus.

En enkel liten säng till din vän, som även går att vända på så att katten kan ligga högre upp och få en bättre utsikt. Eftersom sängen ej är utskuren på undersidan används då ramen som ben och katten kan ha bättre koll eftersom ramen försvinner. Kan nog vara bra då en del katter gärna vill vara med och spana på allt runt omkring sig. Sängen finns i två storlekar och har sex olika mönsterutföranden på tyget. Så om man inte är riktigt nöjd med färgen och mönstret på bilden går den att få i annan utstyrsel

Det här stiliga huset går att montera på väggen om så önskas. Man kan också ta av benen och placera även detta hus i deras Kallaxhylla. En trevlig grej tycker vi.

Även katten vill ha lite lyx ibland och här har vi en trevlig soffa som även går att fälla ut till en bäddmadrass ifall du har en stor katt eller kanske rentav fler än en. 🙂 Dessutom, precis som på en del av deras andra soffor, så kan man även här ta av klädseln och maskintvätta den.

Denna klösprodukt kommer i form av en matta så du själv kan placera den runt exempelvis ett bordsben, som här på bilden. Kan nog vara en bra lösning för en del iallafall. Plus att någonstans att klösa gör ju bara katten gott. Blir kanske ett på vart bordsben till min bästa kompis. 🙂 Den ser ju dessutom ut att vara en fin del av inredningen. Speciellt om man haft lite klösande sedan tidigare, då döljer ju denna det ganska snyggt.

Detta huset går att bygga om till 3 utföranden. Går bl.a att ta bort taket och sidorna, så du får en vanlig öppen kattsäng, Går dessutom att köpa tillbehör till den, som t.ex. den gröna kudden som syns på bilden i huset.

Här har vi en trevlig tunnel med tittuthål för katten. Tunneln går även att fästa på deras katthus. Bilden under visar hur det ser ut när den sitter på.

En trevlig vattendispenser kommer också att finnas i IKEA’s nya sortiment.

Den här hyllan är meningen man ska kunna ha sitt husdjurs saker i/på. Har även krokar på sidorna där det finns plats att hänga t.ex. koppel, halsband, m.m. Hyllan har snygga skjutdörrar i frostat glas. Skulle jag ha haft en sådan, som bilden visar, så hade jag dessutom äntligen fått ett kanonställe till mina nycklar. 🙂

Bilderna i detta inlägget är lånade från IKEA

December månads kundbilder!

Det var många katter där ute som blev helnöjda med sin box från Kattbox under julen! Här kommer december månads kundbilder!

Kom ihåg att tagga dina bilder med #kattbox och/eller @kattbox_se så vi lätt kan hitta era fina bilder 🙂

kundbild kattbox babygotstyless
Bild från @babygotsstyless

kundbild kattbox marianasigfridsson
Bild från @marianasigfridsson

kundbild kattbox sussitofta
Bild från @sussitofta

kundbild kattbox miracuel
Bild från @miracuel

kundbild kattbox pawsofpanni
Bild från @pawsofpanni

Lär din katt att apportera!

lär din katt att apportera

Det är inte bara hundar som kan lära sig att hämta saker, självklart kan man även lära katter att apportera med lite tid och tålamod. Framförallt är processen bra för att utmana katten både psykiskt och fysiskt.

7 steg till att lära din katt att apportera

 1. Välj en apportleksak
  Varje katt är unik så hitta en leksak som just din katt gillar extra mycket. Välj en leksak som är lätt att bära.
 2. Väl rätt plats att träna på.
  Välj ett lite mindre rum eller utrymme att vara i och där det inte finns några distraktioner. Det är lättare att börja träna med korta kast.
 3. Välj rätt tillfälle
  Se till att välja rätt tillfälle att träna. Det bästa är när katten är riktigt pigg och vaken. Detta brukar vara precis innan katten har sin måltid.
 4. Apport!
  Börja att kasta leksaken bara en kort bit och säg ”apport” (eller annat lämpligt ord). Om katten jagar leksaken och tar den i munnen så kalla på katten så att den kommer tillbaka till dig. Se till att ha en liten godbit redo så att katten släpper leksaken framför dig för att få belöningen. Se till att belöna rikligt med ord också!
  Om katten gör fel så ska du absolut inte straffa den. Det är bara till att fortsätta öva.
 5. Se till att apportleksaken förblir värdefull!
  Det är bäst att inte ha apportleksaken ligger framme då kan den förlora sitt värde och katten kan tappa intresset. Förvara den på en plats där katten inte får tag på leksaken.
 6. Katter blir lätt distraherade.
  När din katt tröttnar på leken så är det bäst att sluta och fortsätta vid ett annat tillfälle. Öva bara en liten stund, 3-5 minuter, annars tappar katten fokus och då är det varken roligt för katten eller för dig när det byggs upp frustration.
 7. Det ska vara roligt!
  Det är viktigt att katten har roligt. Det kan hända att den bara vill apportera 1-2 gånger per tillfälle och sedan tycker de att leken blir tråkig och vill göra något annat. Då är det bra att sluta träningen. Katter gör ju som bekant som de själva vill!

Katter och julgranar

Katter och julgranar! Julgranar fascinerar både stora och små människor, men även katterna tycker att detta pyntade träd är något helt fantastiskt! Man kan sova i det, gömma sig och det hänger julpynt i det som man kan leka med!

Har du julgran hemma så håll ett extra öga på din pälskling!

Spana in videorna nedan för att se roliga katter som älskar julgranar!

3 Exempel På DIY Kattmöbler

Finns många olika varianter av färdiga kattmöbler och klösträd. Som alternativ till detta kan man skapa egna som passar bra in i ens egna inredning. Som resultat kan det bli extra roligt för katten då du lättare kan skapa något som du vet din katt kan gilla. Om inget annat är exemplaren nedan väldigt inspirerande.

Klösträd - Klätterträd katt

Källa: Meillä Kotona

Kattmöbel ikea

Källa: MissCaturday

IKEA kattmöbel

Källa: IKEA hackers